Het Laux-proces

Milieuvriendelijke productie van ijzeroxide pigmenten

Het Laux-proces heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan andere productieprocessen.

Laux-proces

LANXESS heeft duurzame productieprocessen als één van hun kerncompetenties. Het Laux-proces in Krefeld-Uerdingen is een uitzonderlijk voorbeeld van een unieke en energie-efficiënte productiemethode van ijzeroxide pigmenten.

Deze methode is voorbeeldig in het volledig benutten van de energie dat vrijkomt door de chemische reactie voor het genereren van stoom en heet water. Dit resulteert in een ongeëvenaard energie-efficiënt productieproces.

Het Laux-proces is de sleutel tot de speciale eigenschappen van de BAYFERROX ijzeroxide pigmenten geel, zwart en rood. Vooral met rood kan een zeer breed scala aan tinten geproduceerd worden, van rode tinten met een gele tot rode tinten met een blauwe kleurtoon.

Bekijk de kleurkaarten voor de verschillende kleurtonen.

Scheikunde

In het Laux-proces, reageert nitrobenzeen met ijzer. Afhankelijk van de reactieomstandigheden en de besturingschemicaliën, resulteert het in een suspensie van zwart of geel ijzeroxide, wat vervolgens wordt gewassen, geconcentreerd en gedroogd.

Geschiedenis

Het Laux-proces, de conversie van nitrobenzeen met ijzer tot aniline en ijzeroxide, werd geïmplementeerd in Krefeld-Uerdingen in 1911. Terwijl aniline nodig was voor de productie van kleurstoffen, was het bijproduct ijzeroxide voor jaren niet in te zetten voor commercieel gebruik. De eerste poging werd gedaan in 1914 om het overige ijzeroxide te gebruiken als kleuring, maar de kwaliteit van de ijzeroxide was niet geschikt voor pigmenttoepassingen. Het duurde 11 jaar voordat Dr. Laux, een scheikundige, succes boekte in het optimaliseren van het proces en het verkrijgen van hoge kwaliteit ijzeroxide pigmenten. In 1926, een jaar na de ontdekking, werd de productie van ijzeroxide pigmenten in Krefeld gelanceerd.

Sindsdien is de productie van ijzeroxide pigmenten in Krefeld stevig ontwikkeld. Na de start in 1926 werd er 1.000 ton geproduceerd. Tegenwoordig wordt er jaarlijks 280.000 ton geproduceerd, 2/3 daarvan via het Laux-proces. LANXESS realiseert de ’s werelds grootste productie van ijzeroxide pigmenten in Krefeld.Rode pigmenten zijn niet direct verkrijgbaar uit dit proces. Die worden geproduceerd door het calcineren van zwarte pasta onder oxidatieve omstandigheden.

Het Laux-proces

Het Laux-proces is een exotherm, dit betekent dat het energie oplevert. Terwijl andere productieprocessen endotherm zijn, dit betekent dat deze energie verbruiken. De basisreactie komt opgang door nitrobenzeen en ijzer. Van het ijzer dat wordt toegepast is minimaal 93% gerecycled. Dit ijzer was onder andere een bijproduct van de staalindustrie of automotive.

Vrijwel alle warmte van de reactie wordt benut om warm water en stoom te produceren voor gebruik in de verdere verwerkingsstappen. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar primaire energie met 28% en de vraag naar koelwater met maar liefst 56% is verminderd, waardoor het Laux-proces één van de meest milieuvriendelijke en zuinigste productieprocessen is van ijzeroxide pigmenten.

LauxIn Krefeld-Uerdingen worden de rode pigmenten geproduceerd door middel van het Laux-proces.

Rode pigmentenBij een temperatuur van 800 graden worden zwarte ijzeroxide pigmenten gegloeid tot rode ijzeroxide pigmenten.

pigmentenScholz Benelux levert meer dan 100 verschillende kleurtinten.