Kleurpigmenten in Europa geproduceerd

IJzeroxide productie in Krefeld-Uerdingen - BAYFERROX pigmenten

Vlak over de grens bij Venlo in Krefeld-Uerdingen worden BAYFERROX ijzeroxide- en COLORTHERM chroomoxide pigmenten geproduceerd om cementgebonden producten en producten uit de kunststof-, verf & lakindustrie te kleuren.

’s Werelds grootste productiefaciliteit van ijzeroxide, met een capaciteit van 280.000 ton per jaar. De hoge kwaliteit ijzeroxide pigmenten worden hier voor meer dan 90 jaar op een milieuvriendelijke manier geproduceerd.

 • De productie van ijzeroxide begon hier in 1926;
 • Sinds toen worden de pigmenten rood, geel en zwart geproduceerd volgens het unieke Laux-proces;
 • Chroomoxide groen werd daar in 1928 aan toegevoegd;
 • BAYFERROX werd in 1976 als handelsnaam voor hoge kwaliteit ijzeroxide pigmenten geregistreerd;
 • De productieomvang startte met 1200 ton en is gegroeid tot 280.000 ton vandaag de dag;
 • Sinds 1926 is er meer dan 13 miljoen ton aan ijzeroxide pigmenten geproduceerd.


 • Geminimaliseerd verbruik van grondstoffen

  Bijproducten van de automotive, staal en titaandioxide industrie worden gebruikt als grondstof. De kwaliteit van deze bijproducten wordt continue gecontroleerd op kwaliteit en consistentie. Meer dan 93% van het ijzer is gerecycled.

  Ijzeroxide

  Hoe ziet het productieproces van Bayferrox- en Colortherm pigmenten er bij LanXess in Krefeld-Uerdingen uit?

  Geminimaliseerd verbruik van middelen door energierecycling

  De energie die in het Laux-proces ontstaat wordt drie keer (stoom, heet, en warm warm) hergebruikt in de productie. De CO2-uitstoot wordt daardoor sterk gereduceerd. Tijdens het calcineren brengt de hete rode clinker zijn energie over in het koelwater, het resulterende hete water wordt gebruikt voor het wassen van het ijzeroxideslib en het opwarmen van het water in de sedimentatietanks.

  Beperking uitstoot door filtertechnologie

  De uitstoot, als gevolg van het productieproces, bevat nog fijne ijzeroxidedeeltjes. Deze ijzeroxidedeeltjes worden via een modern filtersysteem uit de lucht gehaald en hergebruikt in het proces.

  Beperking afvalwater door een recovery unit

  LANXESS gebruikt al het afvalwater van de ijzeroxidefabriek om duizenden tonnen zwart ijzeroxide te produceren via een speciaal ontwikkeld proces in de recovery unit. Het bewerkte water van de recovery unit is schoon en kan direct naar de Rijn worden afgevoerd.

  Wat is het Laux-proces?

  LAUX-proces

  Lees meer »